Miksi ihoa tulisi hoitaa?

Iho on ihmisen suurin elin, jolla on monta tärkeää tehtävää, kuten suojaaminen, lämmönsäätely, d-vitamiinin tuotanto, tuntoaistimusten välittäminen sekä hien ja talin eritystoiminnot. Erityisesti ihon suojaamistoiminnan ylläpitäminen ihanteellisena on erittäin tärkeä syy ihon hoitamiselle, sillä terve, hyvin hoidettu ja ehjä iho toimii tehokkaana suojana fysikaalisille ja kemiallisille tekijöille, kuten mikrobeille, auringon UV-säteilylle, kemikaaleille, lialle sekä kylmyydelle ja kuumuudelle. Ehjä iho estää myös luontaisesti ihossa olevan kosteuden haihtumista ympäröivään ilmaan. 

Ihonhoidon tärkein tavoite on ensisijaisesti ylläpitää ihon terveyttä. Terveessä ihossa on tiivis, tiiliseinää muistuttava suojamuuri ihon ylimmässä kerroksessa, epidermiksessä. Epidermiksen tehtävä onkin tarjota vahva läpäisyeste sen alla oleville kudoksille ja estää esimerkiksi haitallisten aineiden pääsyä verenkiertoon. Ehjän suojamuurin lisäksi terveen ihon merkkejä ovat hyvinvoiva ihon normaalifloora eli hyvänlaatuisten mikrobien yhdyskunta sekä ihon miedosti hapan pH (noin 4-5). Mikäli jokin näistä kolmesta ihon terveyden peruspilarista on heikko, iho on altis erilaisille ongelmille. Sen lisäksi, että terve iho osallistuu moniin elimistön tärkeisiin toimintoihin optimaalisella tavalla, terve iho on kiistatta myös kaunis. Kun ihoa hoidetaan sen terveyden ylläpitämiseksi, saa kaupan päälle myös kauniin ihon. Hyvin hoidettu iho myös ikääntyy kauniisti, meikki levittyy paremmin ja meikin määrää voi vähentää huomattavasti ihon ollessa hyvinvoiva.

Ihonhoito terveyden ja kauneuden ylläpitämiseksi

Säännöllisyys, yksilölliset ihonhoitorutiinit, laadukkaat tuotteet, hellävarainen ja pitkäjänteinen ihonhoitofilosofia sekä ihonhoidon mukauttaminen esimerkiksi vuodenaikojen mukaan ovat hyvän ihonhoidon tärkeimmät tekijät. 

Ihotyypit jaetaan yleisesti neljään tyyppiin, jotka ovat normaali iho, sekaiho, kuiva iho ja rasvainen iho. Perusihotyypin lisäksi ihossa voi kuitenkin olla myös muita, ajoittain muuttuvia tekijöitä, jotka tulee ottaa huomioon ihonhoitorutiineissa. Ihon kunto muuttuu esimerkiksi vuodenaikojen, hormonaalisten muutosten, iän ja elämäntapojen muuttuessa. Vaikka perusihotyyppi olisikin esimerkiksi sekaiho, siinä saattaa ilmetä lisääntyvää pintakuivuutta ja siitä aiheutuvaa herkkyyttä esimerkiksi talvisin ja esimerkiksi pigmenttimuutoksia keväisin ja kesäisin. Tämän vuoksi ihoa ei tulisi hoitaa pelkästään perusihotyypin mukaisilla tuotteilla jatkuvasti, vaan räätälöidä hoitotuotteet aina ihon sen hetkisen ihon tilan mukaisiksi. Ihon kunto saattaa muuttua jopa päivittäin riippuen unen määrästä, ravinnon laadusta ja stressitasosta. 

Ihoa tulisi hoitaa aamuin illoin ihonhoitorutiinilla, johon tulisi kuulua minimissään puhdistustuote, kasvovesi, hoitovoide, silmänympärysvoide sekä tarvittaessa aina aurinkosuojavoide. Kotihoitoa tehostetaan kuorinnoilla ja naamioilla, lisäksi seerumi on hyvä ottaa rutiinin osaksi joko säännölliseen käyttöön tai kuuriluontoiseksi tehotuotteeksi. Säännöllinen kasvohoidoissa käyminen tuo uutta tehoa ihonhoitoon sekä rentouttaa kehoa ja mieltä. Samalla alan ammattilaiselta saa myös hyödyllistä tietoa ihosi kunnosta. Suosittelemme hoitamaan ihoa hellävaraisesti ja pitkäjänteisesti tavoitellen luonnollista tasapainoa ja välttämään nopeita tuloksia lupaavia, voimakkaita tuotteita tai hoitoja. Usein liian voimakkaat tuotteet, kuten tehokkaasti peseviä aineita eli tensidejä sisältävät puhdistusgeelit ja karkearakeiset kuorintatuotteet kuivattavat ihoa ja aiheuttavat muutoksia ihon suotuisassa bakteerikannassa ja pH:ssa, jolloin iho alkaa voida ennen pitkää huonosti. Ihon hoitoa ei voi kiirehtiä ja yhden yön aikana vaikuttavia taikatuotteita ei valitettavasti ole olemassakaan. Ihon hoito on siis pitkäjänteinen prosessi ja etenkin iho-ongelmien hoitaminen vaatii pitkän ja sinnikkään työn. Tietoa oman ihon kunnosta saa parhaiten ihonhoidon ammattilaisilta. Uusia tuotteita ostaessa kannattaa aina kysyä neuvoa tuotetta myyvältä taholta saadakseen parhaat mahdolliset hoitotuotteet juuri sen hetkisen ihon tilan hoitamiseen.

Millainen on laadukas tuote?

Kuluttaja on usein ymmällään kirjavassa ja runsaassa tuoteviidakossa. Markkinoilla on saatavilla runsas valikoima kosmetiikkaa markettikosmetiikasta ammattikosmetiikkaan, luonnonkosmetiikkaan ja selektiiviseen kosmetiikkaan.  Mistä siis tietää, millaiset ovat laadukkaita tuotteita ja mihin kannattaa rahansa laittaa? 

Tuotteen korkea hinta tai massiivinen markkinointi ei välttämättä tarkoita laadukasta tuotetta. Laadukkaan tuotteen etsinnässä ainesosaluettelon eli ns. inci-listan tulkitseminen on avainasemassa. Ainesosaluettelosta käy ilmi, millaisia raaka-aineita tuotteeseen on käytetty. Kuluttajan on kuitenkin usein vaikea tulkita ainesosaluetteloa, jolloin apua kannattaa pyytää tuotetta myyvältä henkilöltä. Ainesosaluettelosta kannattaa etsiä esimerkiksi kasviperäisiä tehoaineita, kuten kasviuutteita- ja öljyjä, jotka hoitavat ihoa tehokkaasti ja luonnonmukaisesti. Valitsemalla sertifioitua luonnonkosmetiikkaa kuluttaja saa yleensä ainesosaluetteloita lukemattakin rahoilleen vastinetta, sillä luonnonkosmetiikkatuotteet perustuvat aidosti ihoa hoitaviin, luonnosta saataviin ainesosiin.  Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa tuotteet sisältävät suuren pitoisuuden ihoa hoitavia ainesosia, ne ovat ekologisia ja eläinkokeettomia. Käyttömukavuuteen liittyvät täyteaineet ovat usein jätetty pois ja tällaisia ainesosia ovat muun muassa synteettiset hajusteet, väriaineet, silikonit, mineraaliöljyt sekä suurin osa eläinperäisistä tuotteista. Silikonit, väriaineet ja synteettiset hajusteet eivät esimerkiksi hoida ihoa lainkaan vaan niiden käyttötarkoitus on tuoda tuotteeseen vain miellyttävää tuoksua, kaunista väriä ja tietynlaista koostumusta. Tämän vuoksi esimerkiksi hyvälle tuoksuva tai pehmeästi levittyvä tuote ei kerro mitään tuotteen hoitavuudesta ja laadukkuudesta. Luonnonkosmetiikkaa voisikin verrata esimerkiksi ravintorikkaaseen raakaruokaan, joka sisältää vain elimistölle hyvää tekeviä ja aidosti ravitsevia raaka-aineita. 

Koska iho on meidän suurin elin ja usein käytämme useaa eri kosmetiikkatuotetta päivittäin, niin miksi et valitsisi hellävaraisinta ja turvallisinta vaihtoehtoa? Suosittelemme siirtymään tuote kerrallaan luonnollisempaan vaihtoehtoon eli edellisen tuotteet loppuessa suosittelemme ostamaan tilalle aina luonnonkosmetiikkaa! Kysy apua ammattilaiselta tuotevalinnoissa ja ratkaistaan ongelmatilanteet yhdessä. Herttalasta löytyy kattava valikoima tuotteita ihonhoitoon, hiuksille sekä lisäksi vielä monipuolinen meikkisarja.  Lisäksi saatavilla on monipuoliset kauneus ja tyylipalvelut sekä ihonhoito – ja meikkiopastukset. Tervetuloa tutustumaan valikoimaa!

Kiitos ajastasi! <3

-Sanna.

Teksti on kirjoitettu yhdessä kosmetologi Heli Uusitalon kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *