Aurinkosuojaa luonnollisesti

Luonnonkosmetiikka on ympäristöystävällisesti ja luontoa kunnioittaen valmistettua kosmetiikkaa. Nimensä mukaan tuotteet valmistetaan luonnollisista raaka-aineista. Luonnonkosmetiikka on aina paras vaihtoehto meille jokaiselle ja etenkin sinulle, jos olet herkkäihoinen, herkistynyt mille tahansa kosmetiikalle, olet raskaana, haluat suosia ekologista ja käyttää samalla tehokkaita tuotteita hiusten- sekä ihonhoidossa.  Me teemme parhaamme ja toivomme, että luonnonkosmetiikka olisi tulevaisuudessa myös Sinun valintasi.

Haluatko tietää luonnonkosmetiikan aurinkosuojista ja miten auringolta voi suojautua ilman haitallisia kemikaaleja? Lisäksi esittelyssä Ekopharman Herukka-linjan aurinkosuojat.

 

 

Aurinkosuojatuotteiden funktiona on suojata ihoa auringon UV-säteiden haitallisilta vaikutuksilta. Tänä päivänä tiedetään hyvin paljon UV-säteilyn haitallisista vaikutuksista ja ihoa suositellaan suojaamaan auringossa oleillessa.

Ihoon ja hiuksiin vaikuttavat UV-säteet jaetaan UVA-säteisiin ja UVB-säteisiin. UVB-säteet ulottuvat ihon epidermikseen eli pintakerrokseen ja saavat aikaan ihon punerruksen eli palamisen. UVA-säteet ulottuvat puolestaan epidermiksen alla olevaan dermikseen eli syvemmälle ihoon, jolloin ne rikkovat ihon proteiineja ja vaikuttavat DNA:han aiheuttaen ihon rypistymistä ja veltostumista. Sekä UVA- että UVB-säteet lisäävät ihosyövän riskiä, erityisesti ihon palaessa toistuvasti.  Tämän vuoksi ihoa suositellaan suojaamaan aina auringossa oleskellessa vuodenajasta riippumatta. Paras keino suojata ihoa on ihon peittävä vaatetus, erityisesti lapsilla. Paljaaksi jääville ihoalueille tulee levittää tarpeeksi korkean suojakertoimen omaava aurinkosuojavoide. Erityisesti suorassa auringonpaisteessa ei suositella olemaan puolta tuntia kauempaa kerrallaan. UV-säteily vaikuttaa ihoon myös pilvisellä säällä läpäisten tehokkaasti pilviverhon, joten iho tulisi suojata aina myös pilvisellä säällä.

 

Aurinkosuojatuotteiden SPF-luku (Sun Protection Factor) kertoo, kuinka kauan auringossa voi oleskella palamatta verrattuna täysin suojaamattomaan ihoon. Mikäli suojaamattomana voi oleskella auringossa esimerkiksi 10 minuuttia palamatta, suojakerroin 30 antaa tällöin suojan 300 minuutiksi (10 X 30). Tässä on hyvä muistaa myös yleiset aurinkovoiteiden käyttöön liittyvät ohjeet eli tuotetta levitetään tarpeeksi reilusti iholle ja lisäillään 1-2 tunnin välein. Tarpeeksi suuri määrä aurinkovoidetta koko keholle on noin 35-40 ml, mikä on noin 5-6 teelusikallista. Kasvoille sopiva määrä voidetta on noin yksi teelusikallinen, käyttökokemuksen mukaan helposti levittyvän koostumuksen ansiosta Herukka-aurinkosuojaa riittää noin 2-3 painallusta.

Aurinkosuojatuotteissa käytettävät suoja-aineet jaetaan fysikaalisiin ja kemiallisiin suoja-aineisiin. Fysikaalisten suojien toimintamekanismi perustuu niiden kykyyn heijastaa säteily iholta pois. Näin ollen säteily ei pääse iholle vaurioittamaan sitä. Ne toimivat ikään kuin fyysisenä esteenä ihon ja UV-säteiden välillä. Fysikaaliset aurinkosuojat ovat sinkkioksidia (ZnO) sekä titaanidioksidia (TiO2). Fysikaaliset suojat ovat erityisen hyviä suoja-aineita, sillä ne suojaavat tehokkaasti ihoa heijastamalla sekä UVA- että UVB-säteilyä. Ne eivät myöskään imeydy ihoon, jolloin ne ovat tehokkuuden lisäksi myös turvallisia suojia. Tämän vuoksi fysikaalisia suojia käytetään erityisesti luonnonkosmetiikkatuotteissa. Fysikaalisten suojien huonoksi puoleksi on koettu niiden voimakkaan valkoinen väri, joka saattaa tehdä ihon pinnan harmahtavan tai kalpean näköiseksi. Tämä päivänä fysikaalisia suojatuotteita on kuitenkin kehitelty siten, että tämä niin sanottu ”valkaiseva” vaikutus on saatu pienemmäksi.

Kemiallisten suoja-aineiden toiminta perustuu puolestaan niiden kykyyn ottaa vastaan UV-säteitä ja muuttaa ne harmittomiksi. Kemialliset suoja-aineet ovat myös tehokkaita suojia, mutta niiden huonona puolena on ihoon imeytyvyys, minkä vuoksi niiden turvallisuutta tutkitaan jatkuvasti. Tämän vuoksi kemiallisia suoja-aineita ei käytetä lasten aurinkosuojatuotteissa eikä luonnonkosmetiikkatuotteissa. Synteettiset, ei luonnonkosmetiikkamerkkien aurinkovoiteet sisältävät yleensä sekä kemiallisia että fysikaalisia suotimia.

Ekopharman Herukka-aurinkosuojavoide on kotimainen luonnonkosmetiikkatuote kuten kaikki muutkin sarjan tuotteet. Valikoimassa on kaksi tuotetta, SPF 15 sekä SPF 30. Näin ollen sen auringolta suojaava vaikutus perustuu siis edellä mainittuihin fysikaalisiin suojiin eli titaanidioksidiin ja sinkkioksidiin. Turvallinen aurinkosuoja saadaan parhaiten yhdistämällä peittävä vaatetus sekä luonnonkosmetiikasta valmistettu aurinkosuojavoide.

Voide on väriltään voimakkaasti valkoinen fysikaalisista suojista johtuen, mutta ei kuitenkaan jätä ihoa kalpean vaaleaksi, kun tuotteen on saanut imeytymään ihoon. Voiteen levittämisessä kannattaa kuitenkin olla hieman kärsivällisyyttä ja ensin saattaakin tuntua, että iho jää todella valkoiseksi. Erittäin suuri plussa tulee myös siitä, että tuote ei lähde ns. rullaamaan iholla, jolloin voiteen päälle saa hyvin levitettyä esimerkiksi meikkivoiteen. Voide sisältää suojaavien aineiden lisäksi myös kanelin lehtiuutetta, joka antaa luonnollisen UV-suojan sekä ihoa ravitsevaa mustaherukansiemenöljyä ja ihoa hoitavaa mustaherukkauutetta. Ekopharman tuotteet valmistetaan Helsingissä eli ne ovat kotimaista luonnonkosmetiikkaa. Aurinkosuojat testataan aina säteilyturvakeskuksessa, joka antaa luvan oikean suojakertoimen ilmoittamiselle.

Kertauksena vielä, parhaan suojan aurinkovoiteesta saa siis valitsemalla oikean suojakertoimen, levittämällä voidetta reilusti iholle sekä lisäämällä tuotetta 1-2 tunnin välein. Turvallisin valinta on aina käyttää luonnonkosmetiikasta valmistettuja aurinkosuojia.

 

Kiitos ajastasi <3

Olen kirjoittanut tekstin yhteistyössä kosmetologin sekä estenomi-opiskelija Heli Uusitalon kanssa.

-Sanna/Herttala.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *